BIO-potraviny - mají smysl?

BIO logoBIO–potraviny – mají smysl?
Pojem BIO si během několika málo roků získal enormní oblibu.
BIO potraviny jako obiloviny, ovoce, zelenina, ale i produkty živočišného průmyslu – tedy BIO maso, BIO vejce nebo BIO mléko si oblíbilo množství lidí pečujících o své zdraví.

Se vzrůstající poptávkou po všem pěstovaném a chovaném podle pravidel organického zemědělství vzrůstá samozřejmě i určitý odpor vůči takovým surovinám. Množí se nedůvěra vůči tomuto pojmu, respkt. jeho dodržování producenty a obchodníky. Jednoduše lidé nevěří, že BIO je BIO.

Jeden vtip to vystihuje přesně: „Jaký je rozdíl mezi konvenčním zemědělcem a BIO zemědělcem? BIO zemědělec hnojí v noci.“
Jak to tedy je? Jsou BIO suroviny skutečně lepší a má cenu je kupovat za někdy dvojnásobné ceny?
Prvním bodem, který je dobré si uvědomit, že popírání smyslu BIO produktů vyvěrá od NEBIO výrobců. Jednoduše je velmi často nedůvěra k BIO produktům budována úmyslně ze strany producentů konvenčního zemědělství.

Jelikož se drby v naší kotlině šíří rychleji než pandemie chřipky, stávající se takové „obecné pindy“ pravdou obyčejných lidí, kteří nevidí po pokličku tomu, co pojem BIO znamená.

BIO – tedy označení zelenou zebrou nelze získat jen tak. Nelze si říct – budu BIO-zemědělec, dostanu dotace z EU a potajmu budu hnojit standardními hnojivy.
Každý, kdo chce produkovat BIO produkty, musí splnit standardní normy organického zemědělství. Hodně lidí si řekne: „někoho uplatí a prodávají nebio pšenici s BIO přirážkou.“
Ano, korupční prostředí funguje všude, ale u kontroly BIO produktů je podvádět sakra těžké.
Není to tak, že bych plácnul jednomu úředníkovi 10tisíc a dostal BIO štempl.
Kontroly pojmu BIO totiž probíhají na několika úrovních – např. u obilí, při sadbě, sklizni a při balení.
Kontrola je tak hned trojnásobná.
Kontroly neprovádí jeden úřad, natož jeden člověk. Korupční jednání je tak značně znesnadněno.
Kontroly se provádí na přítomnost látek, které se v organickém zemědělství nesmí používat.
Ekologičtí zemědělci nesmí používat průmyslová hnojiva, syntetické pesticidy, herbicidy, růstové regulátory a geneticky modifikované organismy.
Na otázku, zdali mají tedy BIO produkty smysl, je jednoduchá odpověď:
Člověk konzumující BIO potraviny tak nezatěžuje svůj organismus látkami, které mají anorganický a prokazatelně toxický vliv. BIO potraviny mají navíc obvykle vyšší podíl nutričních látek, oproti masově rozšířeným produktům „standardního“ zpracování.
Víme, že pojem BIO sice v regálech obchodů působí jako prázdný pojem komerčního charakteru, ale pro buňky našich těl je to krok významný a zásadní.

autor: Jan Urbánek

Článek vložen 09. Srpen 2012 |


Nákupní košík Váš nákupní košík
je prázdný.